Tuesday 5 August 2014

Resepi : Spaghetti Bolognese Home Made

Assalamualaikum dan hai...

Resepi kali ni aku nak share western recipe by my mak. Selalu jugak lah mak masak spaghetti bolognese ni atas permintaan kami adik beradik. hehehe. Sekarang aku sendiri dah pandai buat. Bahan-bahan senang nak dapat. Cara nak buat pun senang. First time buat sem lepas dekat rumah sewa. Dapat pujian yang memberangsangkan gitu. Siap housemates mintak resepi masa hari raya lepas. hehehe. Okay meh aku senaraikan bahan-bahan nak buat spaghetti dengan cara-caranya sekali.

Bahan-bahan:
2 biji labu bawang besar holland (dipotong dadu)
2 batang lobak merah (dipotong dadu)
2 biji buah tomato (dipotong dadu)
2 batang saleri (tak da pun tak pe)
Isi ayam (potong kecik-kecik)
Daging kisar (goreng dengan minyak sedikit sehingga air daging tu kering)
Lada mesin
2 tin sos prego (tin warna hijau sebab dah ada cendawan dalam tu)
Sos cili
Minyak masak
Garam
Gula
Daun oregano
Air
Spaghetti jenis Angel Hair atau Vermicelli (jenis lain pun boleh tapi tak berapa sesuai dengan resepi ni sebab ia berkuah cair)










Cara-cara:
1. Panaskan minyak dalam periuk sederhana besar. Bila minyak dah panas masukkan bawang holland yang dah dipotong dadu. Goreng sehingga kekuningan.



2. Masukkan lada mesin dalam 3 hingga 4 sudu besar. Masukkan gula secukup rasa.


3. Masukkan buah tomato yang dipotong dadu.


4. Masukkan daging kisar yang telah siap digoreng dan masukkan isi ayam yang telah dipotong kecik-kecik.



5. Kemudian masukkan sos prego tin warna hijau. 



6. Masukkan air. Mula-mula aku sukat air menggunakan dua tin sos prego. Tambahkan lebih air untuk cairkan kuah. Dekat sini boleh adjust nak kuah pekat atau cair.
7. Masukkan lobak merah dan batang saleri yang telah dipotong dadu.




8. Masukkan dua sudu besar sos cili.



9. Jangan lupa masukkan garam. Biarkan kuah mendidih dahulu kemudian masukkan daun oregano satu sudu kecil.
10. Spaghetti direbus dan ditoskan. Masa nak rebus spaghetti tu tambahkan sedikit minyak supaya spaghetti tak melekat. Siap untuk dihidangkan. Hidangan untuk 10-15 orang.




Bawang Holland

Sos Prego tin warna hijau ye sebab dah ada cendawan. Yang tin merah agak masam

Spaghetti Angel Hair

Spaghetti Vermicelli


Selamat mencuba :)


No comments: